Еластин – свойства, ефекти, употреба

Еластинът е протеин, които се произвежда от човешкото тяло. След 25-годишната възраст се наблюдава спиране на процесите на синтез на еластин, а след около 50-годишна възраст вече синтезираният еластин започва да изчезва. Еластинът е отговорен за гладкостта и здравината на кожата, поради което често се включва в състава на козметиката, предназначена специално за зряла кожа. Какви са свойствата, ефектите и приложението на еластин и козметиката, базирана на него?

Еластин – свойства и ефекти

Еластинът е основният градивен елемент на съединителната тъкан, лигаментите и сухожилията, който се намира и в стените на кръвоносните съдове, в белодробната тъкан и в сърцето. Синтезира се от кожни фибробласти и придава еластичност на тъканите. Това означава, че когато леко стискаме ръката си, кожата ни се връща в първоначалния си вид. При млад човек това се случва бързо, но при възрастни хора, чието тяло вече не синтезира еластинови влакна, този процес отнема по-дълго време. Поради тази причина, за да забави процеса на стареене на кожата на лицето, в козметичните продукти се използва хидролизиран еластин, който прониква дълбоко в епидермиса и свързва водните молекули, като така овлажнява и изглажда кожата.

Еластинът е естествен еластомер, който има ролята като на дъвка, тоест възстановява структурата на кожата, например след бременност или непосредствено след стискане на кожата. Еластинът притежава това свойство благодарение на двете аминокиселини, които се съдържат в него: десмозин и изодесмозин. И двете имат четири свободни електрона, които позволяват образуването на пептидни връзки и позволяват на еластиновото влакно първо да се разтегне до двойна дължина, а когато силите на опън престанат да функционират, да се върне в първоначалната си форма без никакво изкривяване.

По този начин еластинът придава на кожата еластичност, подобрява нейната жизненост и изглажда фините бръчки. Освен това я предпазва от действието на вредни химикали, по-точно намалява раздразващия и обезмасляващ ефект на почистващите препарати. Затова козметичните продукти с еластин се използват, за да облекчават раздразнения, причинени от почистващи средства.

Ароматните аминокиселини, съдържащи се в еластина, имат способността да абсорбират UV лъчи. Козметиката с еластин оставя оклузивен слой върху кожата – деликатен филм, който я предпазва от дехидратация. Освен това, еластинът поддържа възстановяването на косата, която става по-мека и придобива блясък. Нещо повече – укрепва ноктите, тоест предотвратява разрушаването им и им придава гъвкавост.

Еластин – приложение

Благодарение на подхранващите си свойства, еластинът намери приложение в производството на кремове за зряла кожа. Не бива да липсва в тонери, лосиони и балсами, тъй като хидролизатите му лесно се включват в козметика под формата на емулсия и вода.

Еластинът защитава кожата от дехидратация, поради което е широко използван в козметиката, посветена на дехидратираната кожа. Той бива добавян към спрейове и балсами, предназначени както за грижа за косата, така и за ноктите. Лаковете за нокти, обогатени с еластин, издържат по-дълго върху нокътната плочка и не се напукват.

Освен това, еластинът е и съставка в спиралите, тъй като неговият прахообразен хидролизат придава на миглите блясък и еластичност, както и ги удължава и сгъстява. Поради факта, че еластинът неутрализира вредното въздействие на дразнителите, той се добавя към сапуни, душ гелове, лосиони за вана и цветна козметика.

Еластин и колаген

Еластинът често се споменава, когато говорим за колаген, който е основният протеин на съединителната тъкан. Колагенът се намира в кожата, костите, сухожилията и хрущялите и е устойчив на разтягане. Досега са открити 19 типа колаген, но вероятно има много повече. Колагенът придава на кожата еластичност и се използва дори в естетичната хирургия, например при уголемяване на устни. С възрастта не само еластичните влакна вече не се синтезират, но изчезват на около 50-годишна възраст. Подобни процеси засягат и колагена. Съществува т. нар. процес гликация, който включва образуването на кръстосани вътрешни връзки между влакната. Връзките се образуват главно благодарение на комбинацията от захари (рибоза, фруктоза и глюкоза) с протеини и по този начин с колаген и еластин. В резултат на това се създават връзки, които комбинират колагенови влакна, които променят свойствата на кожата (намаляват нейната еластичност и водят до образуването на бръчки) и „сковават“ колагеновата мрежа. Използването на еластин и колаген в една козметика забавя процеса на гликиране, който започва да действа около 20-годишна възраст.

Мъжката кожа има повече еластинови и колагенови влакна от женската и е с около 20% по-дебела от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *