Как да си направим розова вода? РОЗОВА ВОДА – свойства и цели

Розовата вода има тонизиращи свойства, успокоява раздразненията на кожата и ревитализира. Поради тази причина често се използва в СПА салони за процедури за грижа за лицето. В допълнение, тя е задължителен компонент при релаксиращите вани. Какви други свойства и употреба има розовата вода и как да си я приготвите сами?

Как се произвежда розова вода?

Розовата вода е остатък от процеса на дестилация на розовите листенца с пàра. Въпреки че е страничен продукт от производството на розово масло, розовата вода има редица полезни свойства. Ароматът на розовата вода е по-нежен от аромата на розовото масло. За производството на розова вода най-често се използва роза Дамасцена (Rosa damascena), а по-рядко роза Прованс (Provence rose) и Френска роза.

Как действа розовата вода?

Розовата вода, като всеки друг естествен хидролат, има рН близо до това на естествената кожа и е богата на биофлавоноиди, включително кверцетин. Биофлавоноидите са вещества, които придават на растенията цвят, като освен това розовата вода дължи именно на тях своите антиоксидантни свойства. Поради съдържанието на бета-каротин, розовата вода има антисептични, противовъзпалителни и успокояващи свойства, докато витамините от група В намаляват напрежението в кожата и кератинизирането на кожата. Съдържащите се във водата витамини С и Е осигуряват на кожата подходяща хидратация и забавят процеса на формиране на бръчки. Витамин С допълнително укрепва капилярите.

Розовата вода съдържа летливи етерични масла, които са отговорни за нейния фин аромат. Ароматът има ароматерапевтични свойства и подобрява благосъстоянието ни.

Тъй като розовата вода има успокояващ ефект, тя се препоръчва на хора, които имат кожа, склонна към акне. Трябва да се спомене, че розовата вода може да е поддържащ компонент във терапията за кожа с акне, но не седи в основата на тези процедури. Освен това розовата вода пречиства кожата и подобрява тонуса, освен това придава здравословен цвят. Тя е идеален тонер за всеки тип кожа, тъй като не повлиява върху защитния хидро-липиден слой.

Розова вода – свойства

Розовата вода подобрява тонуса и цвета на кожата, а също така я пречиства, овлажнява, изглажда и омекотява. В допълнение, притежава антисептични и противовъзпалителни свойства. Розовата вода успокоява раздразнената кожа, намалява зачервяването и акнето, придава блясък и елиминира петната. Нещо повече, балансира киселинното pH на кожата. Също така си струва да споменем, че розовата вода подобрява настроението и дава енергия. Козметика, основаваща се на розова вода, може да се намери във всеки магазин. Притежава противостареещи свойства. Розовата вода ефективно подхранва дори чувствителната кожа, поради което се препоръчва особено за грижа за чувствителна кожа.

Розова вода – употреба

Розова вода за кожата

Розовата вода е компонент на много кремове и маски, чиято цел е грижа за лицето, предназначени за различни типове кожа: пречиства нормалната кожа, помага за контролиране на секрецията на себум при мазна кожа и облекчава чувствителната кожа. В допълнение, подпомага зарастването на рани и възстановяването след слънчеви изгаряния, независимо от типа на кожата.

Розова вода при косопад

Розовата вода е ценно допълнение към козметиката, предназначена за грижа за косата. Редовната употреба намалява възпалението на скалпа и ускорява кръвообращението и растежа на косата.

Розова вода при умора и депресия

Винаги, когато сме нервни или уморени, можем да си вземем вана с розова вода. Това ще подобри настроението ни и ще ни отпусне. Тъй като настроението е отражение на външния ни вид, след ваната с розова вода не само ще се почувстваме по-добре, но и външността ни ще се подобри. Ще изглеждаме свежи, сияещи и по-млади.

Розова вода при главоболие

Мисля, че всеки от нас е изпитвал главоболие поне веднъж в живота си. Лекарствата бързо се справят с болката, но нямат отношение към тялото. За щастие обаче, съществуват по-малко инвазивни методи да се отървете от мигрената, например студен компрес, инфузиран с розова вода. Просто го поставете върху главата си и го оставете за 45 минути. След това болката трябва да отмине.

Розова вода за зъби

Розовата вода се препоръчва и от зъболекари, които я използват за лечение на пародонтални заболявания. Обвиването на зъбите с памучни тампони, напоени с розова вода, ще подейства добре при възпаление на венците. Изплакването с топла розова вода също ще бъде ефективно. Редовната употреба ще облекчи състоянието на гингивит, ще укрепи зъбите и ще разреши проблема с неприятния аромат.

Розова вода – как да си направите?

За да приготвите розова вода, ще трябва да съберете около 250 грама розови листенца. Те трябва да са чисти, тоест без никакви пестициди. Най-добре е да ги събирате сутрин. След това вземете голям гевгир и изплакнете венчелистчетата със силна струя студена вода. Поставете ги върху тънка, памучна кърпа и ги увийте. След това поставете кърпата в стъклена купа, изсипете вряща вода, която едва ще покрие венчелистчетата. Покрийте съда с фолио и го закрепете с гумен ластик. Сместа трябва да се остави да преседи една нощ, така че инфузията да бъде добре наситена. На сутринта изсипете водата в буркан, но изстискайте и остатъците от запарката с кърпичка и също ги изсипете в буркана.

Готовата розова вода трябва да се съхранява в хладилника в запечатан буркан не повече от две седмици. Ако я замразите в малки контейнери, ще бъде полезна през следващите 6 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *