Козметика на основата на цветя и плодове – идеална за пролетта и лятото

Ароматизирана като роза или лавандула, освежаваща като зелена ябълка или сладка като узряла малина. Козметиката от растения и плодове е най-доброто решение за пролетното и горещото лятно време. Какво ще спечелите благодарение на използването на козметика, инфузирана с екстракти от цветя и плодове? Вижте сами!

Природата предлага широк спектър от решения за процедури за красота. Всичко, което трябва да направите, е да ги опитате и да замените синтетичните продукти с натурална козметика, приготвена на базата на цветя и плодове. Обикновената ягода може да Ви дари с концентрирана красота! Просто трябва да знаете какви са свойствата на съставките и да ги съобразите с Вашите нужди.

Козметиката на базата на растения и цветя е особено ценна през лятото. Прекрасният аромат ще има положителен ефект всеки ден. Освен това, ще осигури освежаване и отлична грижа. Знаете ли какви свойства се крият в красивите цветни венчелистчета и в сочния пулп на плодовете?

ЦВЕТЯ, КОИТО СЕ ВЛАГАТ В КОЗМЕТИКАТА

Роза – предизвиква най-красивите спомени и аромати, поради което често се използва в козметиката. Появява се най-често под формата на розово масло, извлечено от венчелистчетата на това цвете, или розова вода, която остава след дестилация на венчелистчетата. И двете се използват за различни цели. Розовото масло е хипоалергенно. Има антисептични, противовъзпалителни и успокояващи свойства, поради което се препоръчва за чувствителна и фина кожа. Розовата вода има подобни свойства – също така подобрява цвета и тонуса на кожата. Козметиката с роза е чудесен вариант за възпрепятстване на процеса на стареене – изглажда бръчките, стяга кожата, и т.н.

Водна лилия – често асоциирана с невинността и чистотата. Съвсем точно, защото дори в козметиката екстрактът от цветя и семена от лилия има подмладяващ и разкрасяващ ефект. Кремовете, инфузирани с лилия, правят кожата перфектно овлажнена, еластична и я изглаждат. Интересното е, че действа най-добре заедно с екстракт от бамбук, благодарение на който стимулира обновяването на клетките, освежава, придава блясък и регенерира. Такова съчетание се среща най-вече в душ гелове, балсами за тяло или кремове за лице.

Лавандула – появява се в края на лятото и създава приятно усещане. Има интензивен аромат, който релаксира, въпреки че някои хора го смятат за твърде характерен. Всеки, който няма проблем с този аромат, трябва да опита козметика с лавандула. Защо? Тъй като има антисептични свойства, успокоява раздразненията, стимулира регенерацията на кожата, тонизира и пречиства. Малките цветя от лавандула притежават широка гама от ценни свойства, така че дори може да изглади малки мимически бръчки и да помогне за подходящо овлажняване на кожата.

Лайка – козметична съставка, която се намира на границата между цветята и билките; добавя се често към козметиката. Това познато цвете расте по нивите, а след като се откъсне, може да се появи в продукти за грижа в два варианта: като масло от лайка или екстракт от лайка. И двете облекчават раздразненията и придават мекота на кожата. Освен това е призната заради своите изсветляващи свойства. С помощта на лайка ще намалим твърде наситения тен и естествено ще озарим косата.

Люляк – растение, което цъфти през май и расте с красиви цветове, прекрасен аромат и цветя под формата на гроздове. Рядко се среща в козметиката, защото извличането на люляково масло е трудно. Най-често се добавя към луксозни продукти, например парфюми. Козметиката с люляк има завладяващ аромат, но и практични свойства: намалява себореята, подпомага борбата с акнето, минимизира тъмните кръгове и торбичките под очите.

ПЛОДОВЕ, КОИТО СЕ ВЛАГАТ В КОЗМЕТИКАТА

Малини – най-често се срещат под формата на масло от семена на малини, въпреки че можете да използвате и пресни плодове, за да си направите домашна маска. Козметиката с малини дълбоко подхранва и регенерира кожата, но освен това притежава антиоксидантна активност. Малините намаляван черните точки и несъвършенствата, забавят процеса на стареене и също така възстановяват блясъка на кожата. Маслото от малини се препоръчва за цялостна грижа за бременни, тъй като притежава страхотни свойства, а в същото време е безопасно и нежно. Малините помагат в борбата за безупречен тен, красива кожа на цялото тяло и дори косата.

Френско грозде – неразличим плод, който расте под формата на малки гроздове върху ниски храсти, притежава и много интересни свойства. Богато е на антиоксиданти и ценни витамини. Червеното френско грозде се препоръчва особено за грижи, като подпомага нуждите на зрялата кожа. Козметиката с френско грозде изглажда и стяга кожата, тоест прави всичко, за да я поддържа млада колкото е възможно по-дълго време. Кожата става еластична и перфектно овлажнена.

Ягоди – вместо на смути, струва си да ги добавите към маската за лице или маската за коса, която можете да си приготвите. Ягодите съдържат много витамини и съставки, които потискат растежа на бактерии. Нищо чудно, че екстрактът от ягоди е често срещано допълнение към душ гелове, кремове и продукти за коса. Ягодите ще намалят секрецията на себум, така че кожата да не се омазнява толкова много. В допълнение, те премахват обезцветяванията, както и ускоряват регенерацията. Козметиката инфузирана с ягоди е идеална за грижа за суха и матова коса, като придава блясък и подхранва косата.

Цитрусови плодове – тези плодове са типични и най-разпространени през за летния сезон, особено когато имаме нужда от освежаване. Техните енергизиращи и освежаващи аромати могат да бъдат открити в много козметични продукти, които са предназначени да се използват през пролетта и лятото. Но ароматът не е единственото положително свойство, което притежават цитрусовите плодове. Обикновеният лимон е богат на витамин С, който озарява кожата и укрепва фините кръвоносни съдове. Той представлява подмладяваща съставка, защото стимулира производството на колаген. Затова козметиката с цитрусови плодове се препоръчва не само за освежаване, но и за подмладяване и разкрасяване на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *