Грижа за кожата през почивния уикенд. Как да се грижим за ръцете си през лятото?

Взимате ли си почивка от грижата за кожата? Това е грешка! Когато се отдадете на своята заслужена лятна ваканция, трябва да опаковате подходящ набор от козметика, благодарение на която ще можете да се грижите не само за косата и тялото си, но и за кожата на ръцете си. Как да се грижим за ръцете си през лятото, за да поддържаме доброто им състояние? Нека разберем!

Слънцето може да бъде коварно. От една страна е хубаво да се отпуснете на хамак и да се насладите на слънчеви бани. От друга страна е лесно да получите обезцветяване, дразнене и дори слънчево изгаряне. Също така, морската сол или хлорираната вода са вредни и ускоряват изсушаването на кожата. Честите влизания в морето или басейна могат да ни помогнат да се освежим и отпуснем, но в същото време те отслабват защитния ефект на естествения хидро-липиден слой на кожата. Ние сме напълно наясно с това.

През лятото се фокусираме предимно върху защитата на тялото и косата си, забравяйки за частта от тялото, която бива изложена на различни вредни фактори ежедневно – ръцете. Време е да наваксате и да научите как да се грижите за ръцете си през лятото!

Какво заплашва кожата на ръцете през лятото?

Незащитени, лишени от подходяща влага и изложени на слънце, вода и сол… състоянието на ръцете ни може значително да се влоши. В резултат на това:

  • кожата изсъхва и става груба,
  • става раздразнена,
  • има тенденция към напукване,
  • е прекомерно люспеста,
  • е матова.

Грижа за ръцете – основите

През лятото не можем да забравим за стандартната грижа, това са всички онези дейности, които се повтарят през цялата година – подхранване на нокти и кожички, филиране и лакиране на нокти. Винаги трябва да носим крем за ръце и да го използваме, когато е необходимо, а веднъж седмично да използваме маска за ръце, за да осигурим на кожата на ръцете максимална хидратация. Нека имаме предвид, че всички дейности трябва да бъдат деликатни, маникюрът да се прави с подходящи инструменти, и да използваме възможно най-естествена козметика, за да помогне на ръцете, вместо да им навреди.

Как да се грижим за ръцете си през лятото?

Представяме Ви пет принципа, които лесно ще демонстрират как да се грижите за ръцете си през лятото. Ако се придържате към тях, ръцете Ви със сигурност ще бъдат хидратирани и копринено гладки, а палещото слънце вече няма да бъде заплаха.

1. Измийвайте ръцете си само в хладна вода

Всъщност топлата вода дехидратира кожата, тъй като води до загуба на защитния хидро-липиден слой върху повърхността на кожата. Затова е по-добре да използвате хладен поток не само за да предотвратите това, но и да се охладите във всеки един горещ ден. Това е лесен начин за незабавно освежаване.

2. Използвайте крем за ръце след всяко измиване

Дори хладната вода може да ускори изсушаването на ръцете, следователно основата на грижата е ежедневното прилагане на крем – дори през лятото. Заслужава си обаче да изберете кремове за ръце с по-лека и по-малко мазна консистенция, които абсорбират бързо, като не оставят усещане за омазнена кожа. През лятото най-важна е свежестта, поради което добрият летен крем трябва да има консистенцията на гел. Добре е, ако изобилства от витамини и минерали, които подхранват, както и урея, която поддържа адекватно ниво на хидратация.

3. Не забравяйте за слънцезащитен крем за ръцете си

Ставаме все по-изпълнителни по отношение на защитата от слънце и редовно използваме кремове с UV филтри. За съжаление, ръцете ни не могат да запазят защитните си свойства, защото след всяко нанасяне на крем с филтър… измиваме ръцете си с течаща вода. Както се оказва, това е напълно ненужно. Струва си да изчакате, докато слънцезащитният крем попие в кожата на ръцете Ви. Ако консистенцията му е твърде мазна, можем да си купим крем за ръце с добавени съставки, предпазващи от слънцето.

4. Направете си гел-лак на ноктите

Грижите са важни, но естетиката също е важна. През лятото може да нямате достатъчно време за редовно лакиране на ноктите си, а честото потапяне на ръцете във вода ускорява процесите, водещи до напукване и унищожаване на лака за нокти. Перфектно решение е да си направите гел-лак, който е траен и укрепва естествената нокътна плочка. Можете да го направите в салон за красота, но можете да инвестирате и в UV лампа или LED лампа и сами да си направите такъв маникюр.

5. Нанесете домашна маска на ръцете си

От време на време (например всяка седмица) си струва да опитате нещо по-силно от обикновен крем за ръце. Готови лосиони, маски или овлажняващи и регенериращи ампули могат да бъдат намерени във всяка аптека. Можете също така сами да си приготвите домашна маска за ръце! Опитайте да използвате картофено пюре, комбинирано с кокосово масло и зехтин, или с добавяне на инфузия от невен. Всяка смес от нутриенти е достатъчна да бъде приложена върху ръцете в продължение на 20 минути, за да подхраните кожата и да я омекотите.

Полезен трик – просто добавете малко морска сол или кафява захар към домашната си маска, за да я превърнете в изглаждащ и подхранващ скраб за ръце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *