Как да се грижим за сухата кожа?

Сухата кожа е лесна за идентифициране: тя е матова, груба, фина, често могат да се видят кръвоносни съдове. След измиване тя се стяга. Този тип кожа остарява по-бързо от смесената и мазна кожа. Състоянието на кожата се влошава от твърде често почистване и ексфолиране. И така, как да се грижим за сухата кожа и защо кожата става суха? Какви са типовете суха кожа и какви са най-често допусканите грешки при грижата за кожата?

Защо кожата е суха?

Сухата кожа отделя по-малко себум, отколкото се нуждае, затова е стегната и опъната. Следствие на недостатъчното количество себум е липсата на липиди, които са необходими за поддържане на подходящо ниво на хидратация и защита на кожата.

Сухата кожа рядко е вродена характеристика, въпреки че това се случва и засяга главно хора със светла кожа. Независимо от това, обикновено кожата става суха заради въздействието на външни фактори като студен, сух или горещ въздух, UV лъчение, неправилна грижа или приемане на лекарства, особено диуретици, които регулират кръвното налягане и съответно променят водния баланс в кожата.

Сухата кожа може да е резултат от хормонални промени. Поради тази причина често се наблюдава като промяна при бременни жени и жени в менопауза. Характерна е и за възрастните хора, защото с възрастта кожата произвежда все по-малко липиди.

Типове суха кожа

Има поне два критерия, които помагат да се разграничи сухата кожа. Според първия, можете да определите кожата като суха, много суха, както и суха и чувствителна кожа. Сухата кожа се разпознава от усещане за стягане, напрежение и грапавост. Много сухата кожа е не само стегната, но и напукана, а също така има склонност към лющене и сърбеж. Ако сухата кожа е допълнително чувствителна, към всички тези симптоми трябва да се добави свръхактивност на нервните влакна в епидермиса. В резултат на това някои козметични съставки могат да я раздразнят.

Според друг критерий, кожата може да бъде суха-водниста или суха-мазна. Сухата-мазна кожа е резултат от намалената секреция на себум, докато дехидратираната кожа е резултат от нарушение в секрецията на пот и липса на естествени хидратиращи вещества.

Освен това всяка кожа, независимо от типа, може да стане суха, когато има отопление от радиатори или климатици. В този случай нивото на влажност на въздуха в помещението пада дори под 45%. В тази ситуация можете да овлажните кожата с помощта на подходяща козметика или да използвате специални овлажнители за въздух.

Как да се грижим за сухата кожа?

Сухата кожа изисква използването на обогатена и хидратираща козметика. Хидратиращият крем ще допълни естествените хидратиращи фактори в кожата, които осигуряват овлажняване като свързват водните молекули в роговия слой на кожата. От своя страна, козметиката за омазняване ще допълни нивото на липидите и така ще предотврати дехидратацията на кожата.

Като дневен крем най-доброто решение е да използвате хидратиращ крем за дехидратирана кожа. Поради факта, че слънцето не само придава красив тен, но и изсушава, продуктът трябва да съдържа слънцезащитен фактор минимум SPF 15. Въпреки това, що се отнася до грижата през нощта, си струва да опитате обогатени подхранващи кремове – със съдържанието на серамиди, растителни масла, урея или емолиенти. Нощният крем трябва да смазва, регенерира и подхранва сухата кожа.

Освен това, козметиката за премахване на грим за суха кожа не бива да съдържа алкохол, който би могъл да я раздразни и дехидратира още повече. Най-доброто решение е да използвате почистващо мляко, емулсии, лосиони и тонери, предназначени за суха кожа. Разбира се, мицеларната вода също е полезна, защото не нарушава защитния слой на епидермиса. Освен това е добре да ексфолирате кожата с ензимен пилинг и да нанасяте овлажняваща или подхранваща маска поне веднъж седмично.

Когато имате много суха кожа, най-добре е да използвате ленено масло, което ще я овлажни, изглади и ще остави приятно усещане на повърхността на кожата. Лененото масло може да се добави към любимия Ви гел за душ или във ваната. Можете също така да го втриете в кожата след душ или къпане. Лененото масло е неразделен елемент от грижата за сухата и атопична кожа.

Най-често допусканите грешки при грижата за суха кожа

Грижата за сухата кожа изключва използването на някои козметични средства и процедури.

Не е препоръчително да:

  • използвате механичен пилинг
    Този тип козметика действа по-добре върху мазна и смесена кожа, но е твърде инвазивна за суха кожа.
  • измивате лицето си с хлорирана вода
    Хлорът може да изсуши и раздразни кожата, затова е добра идея да изварите вода (и да я охладите) преди да я използвате за измиване на лицето.
  • измивате лицето си със сапун
    Сапунът лишава кожата не само от замърсявания, но и от себум (сухата кожа няма достатъчно себум). Нещо повече, той дехидратира и може да предизвика раздразнение.
  • разтривате енергично кожата с кърпа
    Разтриването на кожата с кърпа също ще премахне себума. Вместо това трябва леко, но здраво да притиснете кърпата към лицето си и да изчакате, докато тя попие цялата вода.
  • използвате термална вода по неподходящ начин
    Термалната вода изобилства от минерали, които имат за цел да подсилят естествените защитни механизми и да намалят риска от раздразнения. След като я използвате обаче, трябва да подсушите кожата, например с хартиена кърпа, защото в противен случай водата ще се изпари и ще изсуши кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *