Зелена глина – типове, свойства и употреба

Зелената глина притежава антибактериални свойства, благодарение на което се грижи за проблемната кожа. Маските за лице на нейната основа матират и изглаждат кожата, те притежават антисептични свойства и предотвратяват появата на несъвършенства. Какви свойства, състав и приложение има зелената глина? Какви са типовете глина и как да приготвите домашна маска за лице със зелена глина?

Зелена глина – свойства

Зелената глина има, както подсказва името, зеленикав цвят, който се определя от съдържащите се в нея железни йони. Добива се от дълбоки силициево-алуминиеви находища, разположени във Франция и САЩ. Този най-популярен тип глина се препоръчва за мазна кожа и кожа, склонна към акне.

Зелената глина може да се използва не само външно, но и вътрешно. Приета под формата на напитка, тя подпомага справянето със заболявания на храносмилателната система и се бори с възпаленията на устната кухина.

Зелена глина – типове

Съществуват два типа зелена глина: монтморилонит и илит.

Монтморилонит се добива в южната част на Франция. Името му идва от района на Монморион, в който е открита. Монтморилонит съдържа 20 минерални соли и множество микроелементи.

Илит се добива в САЩ, по-специално в щата Илинойс. Въпреки че съдържа по-малко ценни елементи от монтморилонита, илит подпомага и регулира заздравителните процеси в кожата.

И двата типа зелена глина се предлагат в онлайн и физически магазини на сходна цена. Когато купувате, си струва да обърнете внимание на цвета, който трябва да бъде зелен, защото обикновено бежовия или сивкавия цвят показват ниско качество на продукта. Нещо повече, етикетът с дълъг срок на годност и състав без добавки (етикет: „100% глина зелена/зелена глина“) също е от голямо значение.

Зелена глина – състав

Зелената глина е богата на микро- и макроелементи, които имат благоприятен ефект върху кожата. Силицият ускорява процесите на заздравяване на кожата и регулира секрецията на себум, докато магнезият забавя процесите на стареене на кожата и предотвратява алергичните реакции и възпаления. Калцият стимулира регенерацията на клетките, изпъва кожата и овлажнява, докато селенът стяга кожата, намалява обезцветяването, повишава защитата срещу UV лъчение и има противогъбични и антибактериални свойства. Манганът предпазва от негативното въздействие на свободните радикали и намалява напрежението в кожата, като по този начин коригира бръчките, а фосфорът стимулира обновяването на клетките и поддържа подходящо pH на кожата. Медта регулира мастните жлези и оксигенира клетките на кожата, което я прави по-еластична. Желязото подобрява процесите на синтез на колаген и ускорява регенерацията на увредените клетки.

Зелена глина – действие

Зелената глина съдържа биоелементи във висока концентрация, благодарение на които има благоприятен ефект върху проблемната кожа. Ако се използва редовно, балансира секрецията на себум, така че кожата е по-мазна и порите са по-плътни. В допълнение, притежава антибактериални и противогъбични свойства, като в резултат на това ограничава образуването на петна и ефективно пречиства токсините. Нещо повече, ускорява заздравяването при възпаление, изсветлява и изравнява тена на кожата, както и изглажда нейната структура. Зелената глина укрепва и оксигенира кожата и по този начин забавя процеса на стареене. Когато се прилага върху бедрата – намалява количеството на целулит.

Зелена глина – приложение

Зелената глина притежава полезни свойства, благодарение на които е намерила широка гама от приложения за грижа.

Антицелулитна маска

Зелената глина може да се нанася върху бедрата и други големи части на тялото – тя притежава антицелулитни свойства, подобрява циркулацията и стяга кожата. Ако кожата Ви има склонност към изсушаване, маската трябва да бъде обогатена с няколко капки етерично масло. След нанасяне на маската се препоръчва да увиете бедрата с фолио и да изчакате около 15 минути, за предпочитане под топло одеяло. След около 15 минути изплакнете глината.

Скраб

След като нанесете глината, вместо да я измиете от кожата, можете да я използвате като деликатен ексфолиращ скраб. Скрабът е на толкова малки частички, че не дразни кожата и въпреки това премахва мъртвите клетки перфектно.

Пудра за баня

Можете да добавите зелена глина към ваната. За целта я изсипете във ваната в количество от около половин чаша под течаща вода.

Паста за измиване на косата

За да получите паста за измиване на коса, просто смесете зелената глина с вода. Получената паста трябва да се нанесе върху навлажнена коса и скалп и след това да се масажира 2-3 минути. Сместа ще абсорбира всички примеси и себум, ще укрепи корените на косата и ще подейства върху скалпа като нежен скраб.

Почистваща маска

Ефектите от нанасянето на глина под тази форма са видими почти веднага: кожата става по-светла и гладка.

Как да приготвим почистваща маска за лице със зелена глина?

Приготвянето на маска на основата на зелена глина е много лесно. Не използвайте съдове, прибори за хранене и други аксесоари, изработени от метал, защото „отнемат“ от лечебните свойства на зелената глина.

За да приготвите почистваща маска със зелена глина, изсипете малка част зелена глина в чист съд. За покриване на цялото лице и шия, добавете една супена лъжица от пудрата, която ще е достатъчна. След това добавете малко количество вода, за предпочитане дестилирана или бутилирана, и не спирайте да смесвате, докато не получите консистенцията на гъста сметана. По-късно използвайте пръст, шпатула или четка, за да нанесете маската върху лицето, шията и/или деколтето. Изчакайте 10-15 минути, но не позволявайте глината да изсъхне напълно. За да предотвратите това, от време на време напръсквайте с термална вода или хидролат. Накрая измийте маската с хладка вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *